Natuur(lijk) vlees
van de Kudde van Terschelling

Boschplaatvlees

Hereford runderen zijn uitermate geschikt voor het begrazen van ruige natuurgebieden en goed toegerust om onder alle weersomstandigheden buiten te kunnen vertoeven. De voeding die zij tot zich nemen bestaat uit de vezelrijke, ruwe grassoorten en kruiden die ter plaatse groeien en die zorgen voor een specifieke gebiedseigen smaak. De koeien worden niet bijgevoerd met gemanipuleerd veevoeder. De kalveren worden buiten, temidden van de kudde geboren en krijgen de tijd om rustig te groeien, wat de smaak ten positieve beïnvloedt.

De dieren zijn gezond en vrij van antibiotica, waardoor hun vlees puur, veilig en en rijk aan natuurlijke voedingsstoffen is. Herefordvlees is van nature gemarmerd vlees; de dunne vetadertjes meanderen door het vlees en smelten in de pan, waardoor het vlees mals en sappig blijft en waaraan tevens de kenmerkende smaak te danken is. Met Boschplaat vlees heeft u dus verantwoord, puur en bijzonder lekker natuurvlees in handen.

Als een Hereford stierkalf ongeveer 2,5 jaar oud is, wordt hij op het eiland geslacht. Hierdoor hoeft het dier geen lang transport te ondergaan en zijn de lijnen kort. Het slachten vindt plaats bij Keurslagerij Schaafsma op West-Terschelling en gebeurt op ambachtelijke wijze en met respect voor het dier. Het vlees wordt vervolgens vacuüm verpakt, zodat het door kan rijpen en goed houdbaar is.

Loopt het water u inmiddels in de mond?
Boschplaatvlees is te koop bij Slagerij Schaafsma, Torenstraat 53, West-Terschelling.

Slow cooked EntrecÔte

Bereidingstijd
ca. 6 uren

Benodigdheden
Oven die op 60 graden ingesteld kan worden, ovenschaal, kernthermometer,
aluminiumfolie

Ingrediënten
1 kg Entrecôte aan het stuk
Zwarte peper (grof gemalen)
Zeezout (grof gemalen)

Bereiding ( 4 pers. )
Verwarm de oven voor op 60 graden Celsius. Wrijf het stuk entrecôte rondom in met peper en zout, steek de kernthermometer in het midden van de entrecote en plaats het in de ovenschaal in het midden van de oven.
Laat de entrecôte garen tot een kerntemperatuur van 55 graden Celsius. Dit proces zal (per oven afhankelijk) tussen de 4 en 6 uren in beslag nemen. Als de temperatuur bereikt is kan de oven uit en het stuk vlees nog 10 minuten laten rusten in aluminiumfolie op kamertemperatuur.
Door het slow cooking behoudt de entrecôte de meeste smaak.

Rendang van bavette

Bereidingstijd
voorbereiding ca. 30 minuten
bereiding: 4 uren

Benodigdheden
sudderpan, sudderpitje

Ingrediënten
1 kg bavette (in grove repen)
1 x boemboe voor rendang (conimex)
2 uien in grove ringen
1 rode peper fijngesneden zonder zaadjes
4 tenen knoflook geperst
Conimex wokolie
150 gram cashewnoten ongezouten
250 ml runderbouillon
250 ml kokosmelk

Bereiding ( 4 pers. )
Verhit de wokolie en voeg de uien, knoflook en peper toe tot de uien glazig zijn. Voeg de boemboe toe en wok dit geheel zo’n 2 minuten.
Voeg het vlees in kleine porties toe en braad het bruin. Voeg de runderbouillon toe en laat dit geheel zo’n 3 uren sudderen op het kleinste gaspit.
Voeg vervolgens de kokosmelk toe en laat het nog 1 uur sudderen. Voeg voor het serveren de cashewnoten toe en dan is het: Eet smakelijk!

Tip: Heerlijk met rijst en (sajoer) boontjes